Tanja Visser Natuurdiëtist & Integraal Voedingstherapeut

Voel je goed: voed je goed!

Traditionele Chinese Voedingsleer

Vanuit mijn Traditionele Chinese kijk op voeding leg ik relaties tussen je gezondheid en factoren, zoals klimaat, seizoen en emoties en de kleur, smaak en bereidingswijze van voeding.

De vijf elementenleer

In de vijf elementenleer is er bijvoorbeeld een relatie tussen de lever, ogen, nagels, de kleur groen, lente, boosheid en winderig weer. Groene groenten kunnen daarom als medicijn worden ingezet bij bijvoorbeeld oogklachten, brokkelige nagels en opvliegendheid. 

Verkoelende en verwarmende voeding

Voeding heeft ook een thermische uitwerking op het lichaam. Verkoelende voeding brengt het lichaam tot rust, bouwt op en koelt af. Voorbeelden zijn sla, komkommer, fruit, water. Verwarmende voedingsmiddelen maken het lichaam warm en actief. Ze zorgen voor afbraak. Voorbeelden zijn lamsvlees, ui, venkel, wortel en peper. Afhankelijk van je basisstofwisseling en klachten bekijk ik of je baat hebt bij een meer verkoelende, verwarmende of meer neutrale voeding. 

Vocht, droogte, hitte, koude, wind en slijm 

Het klimaat buiten heeft invloed op je gezondheid. Bij bijvoorbeeld winderig, koud weer word je sneller verkouden. Maar ook het klimaat binnen in ons lichaam bepaalt voor welke ongemakken je vatbaar bent. Je lichaam kan te veel slijm of vocht bevatten. Het kan te koud of te warm zijn. Of het is te droog, zoals bij een droge huid. Voeding heeft naast verkoelende en verwarmende ook vochtinbrengende, slijmoplossende en vochtafvoerende kwaliteiten in zich. Aan de hand van vragenlijsten, lichaamskenmerken en je persoonlijk verhaal bepaal ik of en hoe je binnenmilieu verstoord is. Ik geef advies welke voedingsmiddelen je gezondheid verbeteren en welke je beter kunt laten staan.

In al mijn adviezen houd ik hier rekening met bovenstaande effecten van voeding. 
Hierdoor heeft voeding een grotere positieve invloed op je gezondheid. 
Ook helpen deze kennis en inzichten je bij het beter inspelen op veranderingen in je omgeving en geestelijke en lichamelijke conditie.

Meer informatie over inzichten vanuit de Traditionele Chinese Voedingsleer vind je in mijn boek Energieherstelplan.