Tanja Visser Natuurdiëtist & Integraal Voedingstherapeut

Voel je goed: voed je goed!

Natuurgeneeskunde

Laat natuurlijke voeding je medicijn zijn!

Een belangrijk uitgangspunt in mijn werk is, dat je lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen. Dit zelfgenezend vermogen kun je aanspreken door een gezonde leef- en denkstijl en gebruik van een natuurlijke, pure voeding. Door lichaam en geest de juiste (voedings)informatie aan te bieden worden ze gestimuleerd om het gezondheidsevenwicht te herstellen en in stand te houden.

De geneeskracht van een natuurlijke voeding

Een natuurlijke voeding is bij voorkeur biologisch geteeld, zo min mogelijk bewerkt en zorgvuldig bereid. Een natuurlijke voeding is vrij van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige hulpstoffen en arm aan suiker, alcohol en stimulerende voedingsmiddelen, zoals koffie, chocolade en zwarte thee. Hierdoor komen de geneeskrachtige stoffen uit voeding het meest tot zijn recht en wordt je lichaam het minst belast met toxische stoffen. Je gebruikt dan voeding als medicijn.

De conditie van darmen en lever bepalen je gezondheid

In de natuurgeneeskunde wordt veel aandacht besteed aan het reinigende vermogen van het lichaam. 
Veel gezondheidsklachten hangen samen met vervuiling van ons lichaam met gifstoffen uit lucht, water, eten, drinken, straling, medicijnen, eigen stofwisselingsproducten en niet te vergeten onverwerkte emoties. Er kunnen klachten ontstaan door een te veel aan gifstoffen en/of verminderde werking van de reinigingsorganen (lever, nieren, darmen, huid en luchtwegen).
In mijn werk besteed ik veel aandacht aan de conditie van de darmen en lever. 
Via ons eten, drinken en medicijnen komen de darmen als eerste in aanraking met een grote hoeveelheid afvalstoffen. Wat de darmen niet kunnen uitscheiden gaat naar de lever. Bovendien verwerkt de lever ook eigen stofwisselingsproducten, stress en onverwerkte emoties. Geen wonder dat je darmen en lever dagelijks flink op de proef worden gesteld. 
Worden ze te veel belast dan uit zich dit in klachten, zoals ontlastingsproblemen, buikklachten, chronische infecties en ontstekingen, bloedglucose- en hormonale ontregelingen, huidklachten, allergieën, vermoeidheid en/of gewrichtsproblemen. Ondersteuning van darmen en lever werkt daarom helend bij veel gezondheidsproblemen. 

Voor meer informatie over de natuurgeneeskunde zie Natuur Diëtisten Nederland.